duminică, 23 ianuarie 2011

Pescuitul la scobar II

Date generale. Nadirea. Tehnici de pescuit
Cat despre arpacas….am fost martorul unor partide foarte reusite la scobar in zona Oradei, pe Cris, pescuindu-se si nadindu-se cu arpacas (am ‘luat’ chiar si mreana de 2kg pescuind cu trei boabe de arpacas pe carlig, la bolognesa). Arpacasul se fierbe intr-un ceaun, pana se inmoaie sufficient de mult, cat sa nu cada de pe carlig. In apa se poate adauga si colorant alimentar galben (sofran). Dupa fierbere, continutul ceaunului se goleste intr-o sita. Arpacasul fiert se lasa 3-5 minute sub un jet de apa rece, pentru a diminua riscul de lipire a boabelor intre ele. Se nadeste ca si-n cazul boabelor de porumb.

Nadirea va trebui sa fie efectuata cu 1-2m in amonte de locul ales pentru pecuit. In cazul unui curent puternic, se pot ‘construi’ din pietre sau nuiele de salcie stavile, ‘baraje’ in miniatura. In aval de aceste obstacole vom nadi si pescui.  

Tehnici de pescuit

In pescuirea scobarului putem folosi varga (batul fix), bolognesa si feeder-ul. Varga, in cazul unui pescuit de pe mal, va avea lungimi cuprinse intre 5 si 8m, in functie de adancimea apei si de prezenta curentilor. Linia principala va fi un fir monofilament cu diametrul de 0,12-0,14mm, prevazuta cu o pluta fixa, cu forma de ‘morcov’, de 0,5-1,5g echilibrata cu o singur plumb culisant. Carligele nr. 10-12 va fi legat cu fir monofilament de 15 – 25cm lungime si cu diametrul de 0,08 – 0,10mm. Bolognesa (bat telescopic prevazut cu inele, destinat pescuitului ‘la pluta’) trebuie sa aiba lungimea cuprinsa intre 5 si 8m, sa fie usoara, rezistenta si cu actiune ‘de varf’ (fast). Se echilibreaza cu o mulineta de dimensiuni reduse si tambur fix, de capacitate mica (100m/0,18mm), pe care se infasoara un fir monofilament cu diametrul de 0,14- 0,16mm. Pluta folosita va fi una fixa, cu forma de ‘morcov’ si portanta relativ mare, intre 1 si 3g (sau chiar 4g, in functie de adancimea si puterea curentului apei in care pescuim), echilibrata cu o singur plumb culisant. Carligul (marimea difera in functie de momeala folosita astfel : de la nr.10-12 in cazul folosirii bucatilor de mamaliga, viermusilor, ramelor rosii, pana la nr.14-16 in cazul folosirii arpacasului, larvelor de libelula/chironomus) va fi legat cu fir monofilament de 25 – 30cm lungime si cu diametrul de 0,08 – 0,12mm.

Feeder-ul va avea lungimea cuprinsa intre 3,60 si 5,00m si actiune intre 80 si 180g. Mulineta este una cu tambur fix, capacitate 100m / 0,40mm, echipata cu un fir monofilament cu diametrul intre 0,18 si 0,20mm. Carligele vor fi nr.10-14, adaptate momelii utilizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu